selamat datang

Jumaat, 30 Januari 2009

Pernah dengar..?


"sebutir nasi sama dgn setitis keringat petani"..hmm..korg pnh dgr x ayat tu..?beberapa thn yg lalu..ade iklan mengenai jgn mmbazir mknn..hu..mungkin iklan ni x brape mmbntu kerna hnya skdr omongan diradio..aku pon xmerase ape2 pon psl iklan ni..siap bt lawak lgi.."Eee..geli aa bandingkan peluh org ngn nasi.."hu..korg cmtu..?utk korg nk tau..gmbr tu aku amik dr dpn bilik aku..bukak tingkap je nmpk sawah terbentang luas..waa..nyaman..tenang..
then..bile dh smpi time nk tuai padi tu..ade la byk petani yg turun utk ambil hasil padi..aku terigt blk iklan tu..smbil mkn nasi aku usha diorg bt keje..n lps tu aku perhatikan rmh2 diorg..hhmm..bole dikatekan hmpir sume punyai rmh yg daif..sekadarnya sje..byk bygn yg lintas kt kepala aku..diorg keje keras..tp dpt sket.sebole2nye nk kutik sume beras yg ade..tp aku..?hmm..mknn xsdp je..buang..hhmm..nk nanges jgk aa time tu..sebak..syahdu..menyesal..sob3..
moral of the story..jgn la jdi mcm aku..jdi la seorg yg pndai menghargai pengorbanan org lain..xkire sape dia..dgn cara itu..ia melatih kite utk berfikiran luas n jao sebagaimana perlu bg seorg khalifah Allah..(^_^)

Isnin, 26 Januari 2009

Disney pictures...present...


sebuah filem terbaru..mengisahkan 4 ekor angsa..dlm sebuah adventures..menyelamatkan telur yang telah dicuri..pelbagai rintangan perlu dihadapi..termasuk bertempur ngn manusia terutama penghuni rumah aku..tayangan perdana setiap hari..di depan umah aku..anda bole menikmati filem ini percuma!!segera..jgn anda terlewatkan filem yg sgt menarik diabad ini..(^_^)

Sabtu, 24 Januari 2009

kabar sore....


suatu petang yg menyenangkan..suasana redup menyelubungi bumi Padang..keluar dr rumah keseluruhan pandangan menjadi kuning..cantik sggt..(^_^)

Rabu, 21 Januari 2009

TTM --- Teman Tapi Mesra


wajah2 yg perlu aku hadap setiap isnin dan khamis time tutorial..hu..stlh 18minggu bersama..ada chemis menyambung diantara kami..kdg2 aku rs best dpt belajar dgn org yg mmpunyai ideologi yg berbeza..disamping aku dpt bljr bnda baru..aku dpt sanggah ideologi yg x brape tepat bg aku..hu..
komunikasi yg berkesan adalah :
1. apabila orang lain menyatakan pendapat,dgr dan beri perhatian..
2. apabila ade bantahan,tunggu sampi org tu hbs ckp dl..
3. jgn la rase bangga@menang@riak jika idea kita diterima dan idea dia ditolak..
4. beri kan penghormatan kpd org lain sebagaimana kita mau dihormati diberi kat kite..

Ahad, 18 Januari 2009

WE WILL NOT GO DOWN (Song for Gaza)

video video

All Music and Content Copyrighted. All rights reserved. © 2009

(Composed by Michael Heart)
Copyright 2009

A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they’re dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who’s wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

sepi


puitis..
menungkah kenangan..
menjiwai perasaan..
jgn lah menjadi sepi..

Rabu, 14 Januari 2009

~kisah dongeng~



once upon a time..aku tgh menghadiri seminar ni..kt UNAND ats..tibe2 aku di pertemukan dgn nya..pertama kali tgk trus jatuh hati..mungkin sbb dia cute sgt kot..org lain pon cube rebut dia dr aku..akn tetapi aku trus berjuang utk mendptkn nye..dan akhirnye..
aku pon dpt memilikinya..xde yg bole gmbr kn betapa gembira aku time tu..haha..dan skrg dia yg sering menemani aku time org lain x tmnkn aku..time org lain sibuk ngn urusan masing2..dan yg plg best dia yg temankn aku time tido..nak tau sape..?tu yg wane kuning atas katil..name dia mr. zero..hehe..:P..aku bhrp smone yg lebih berjiwa akan ganti kn tmpt mr.zero..:)

Selasa, 13 Januari 2009

Iklan Racun Serangga

Demam Denggi(Dengue Hemorrhagic Fever)

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

Demam Denggi merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Denggi (genus Flavivirus) yang disebar oleh nyamuk Aedes betina. Terdapat dua jenis denggi yang paling berat iaitu Demam Hemoragik Denggi (DHF) dan Sindrom Kejutan Denggi (DSS).

Virus Denggi akan terpendam di dalam badan pesakit selama 3 - 14 hari (purata 4 hingga 6 hari) sebelum menunjukkan tanda-tanda. Pesakit mungkin akan mengalami demam mengejut diikuti dengan berbagai-bagai tanda dan gejala tidak khusus.

Denggi dan denggi berdarah merupakan penyakit febril akut (acute febrile), dijumpai di kawasan tropika, dengan taburan geografi serupa dengan malaria. Disebabkan oleh satu daripada empat virus serotype yang berkait rapat dari genus Flavivirus, famili Flaviviridae, setiap serotype cukup berbeza menjadikan tiadanya perlindungan bertindan (cross-protection) dan wabak denggi yang disebabkan oleh pelbagai serotype (hyperendemicity) boleh berlaku. Denggi disebarkan kepada manusia oleh nyamuk Aedes aegypti (hanya kadang-kala oleh Aedes albopictus).

Tanda dan gejala

Demam denggi bermula dengan demam mengejut, dengan sakit kepala teruk, sakit di belakang bebola mata, sakit sendi dan otot (myalgias dan arthralgias, sakit pinggang yang teruk menyebabkan ia juga digelar demam tulang-pecah - break-bone fever) dan gatal-gatal. Ciri-ciri keradangan demam denggi adalah bnintik-bintik merah terang, dan biasanya muncul di anggota bahagian bawah - pada sesetengah pesakit, ia merebak hampir kepada keseluruhan tubuh. Tanda pada kulit yang klasik ialah seluruh kulit tubuh bertukar kemerahan diselangi dengan tompok-tompok kulit warna yang normal (island of white in a sea of red). Kemungkinannya terdapat gastritis dengan gabungan sakit perut, mual, muntah atau cirit-cirit. Pesakit juga boleh mendapat radang hati, radang otak (lebih pada kanak-kanak) dan juga dalam kes luarbiasa radang otot jantung (cardiomyopathy).

Demam denggi klassik berlarutan selama enam hingga tujuh hari dengan demam kembali memuncak pada akhir demam (dikenali sebagai pola biphasic). Secara klinikal bilangan sel darah pembeku (platelet) akan turun sehingga hilang demam diikuti dengan kehilangan bendalir plasma darah dari salur darah ke dalam tisu perantara atau ruang ke tiga (third space loss di antara selaput paru-paru, ruang peritoneum dan sebagainya), kerana kapilari darah menjadi rapuh (capillary fragillity). Pada peringkat ini pesakit terdedah kepada renjatan dan risiko perdarahan.

Kes DHF juga menunjukkan demam tinggi, fenomena pendarahan, trombositopenia (thrombocytopenia) dan haemoconcentration. Sebahagian kecil kes membawa kepada sindrom kejutan denggi (dengue shock syndrome) atau DDS yang mempunyai kadar kematian yang tinggi.

Diagnosis

Diagnosis denggi kebiasaannya dibuat secara klinikal. Gambaran klasik adalah demam tanpa sumber jangkitan tempatan, bintik-bintik gatal dengan thrombocytopenia dan kemungkinan leukopenia.

Kajian serologi dan PCR (polymerase chain reaction) digunakan bagi mengesahkan diagnosa denggi sekiranya diperlukan secara klinikal.

Rawatan

Rawatan utama adalah terapi sokongan. Pesakit digalakkan untuk mengekalkan makan, terutamanya minum air. Sekiranya pesakit tidak mahu / mampu minum, tambahan melalui cecair intravena mungkin diperlukan untuk menghalang kekeringan dan hemoconcentration teruk. Pemindahan darah mungkin diperlukan sekiranya bilangan platelet turun dengan banyaknya.

Epidemiologi

Wabak pertama berlaku hampir serentak, di Asia, Afrika, dan Amerika Utara pada tahun 1780-an, penyakit tersebut dikenal pasti dan diberi nama pada 1779. Pada awalnya ia tidak merbahaya. Wabak sejagat meletus di di Asia Tenggara sekitar 1950-an, dan pada 1975 DHF telah menjadi sebab utama kematian dikalangan kanak-kanak dikebanyakan negara dikawasan tersebut. Wabak denggi menjadi kebiasaan semenjak 1980-an, pada akhir 1990s denggi merupakan penyakit virus bawaan nyamuk paling utama menjangkiti manusia selepas malaria, terdapat 40 juta kes demam denggi dan beberapa ratus ribu demam denggi berdarah setiap tahun. Pada Februari 2002 terdapat wabak teruk di Rio De Janeiro, membabitkan satu juta penduduk tetapi hanya mengakibatkan enam belas kematian.

Wabak teruk demam denggi biasanya berlaku setiap lima atau enam tahun. Terdapat kecenderungan bahawa sebahagian besar penduduk mudah dijangkiti walaupun berlaku wabak sebelumnya kerana terdapat empat jenis virus denggi dan mereka yang baru memasuki penduduk sasaran, samaada melalui kelahiran atau immigrasi.

Penyakit Demam Denggi mula dilaporkan di Malaysia pada tahun 1902 lagi. Pada tahun 1962, wabak pertama demam denggi berdarah berlaku di Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur pada tahun 1973. Semenjak itu, penyakit demam denggi dan demam denggi berdarah telah dikesan berlaku di seluruh negara. Semenjak penyakit demam denggi mula dikesan, ia telah menunjukkan peningkatan yang seiring dengan pertambahan kawasan bandar, pembangunan dan peningkatan kepadatan penduduk. Pada tahun 1991, sebanyak 6628 kes demam denggi dilaporkan di seluruh Malaysia. Pada tahun 1998, sebanyak 27,373 kes demam denggi dilaporkan iaitu peningkatan sebanyak 4 kali ganda dari tahun 1991.

Di Singapura, terdapat 4-5000 kes dilaporkan berkaitan dengan demam denggi atau demam denggi berdarah setiap tahun. Pada tahun 2003, terdapat 6 kematian disebabkan sindrom kejutan denggi. Ianya dipercayai bahawa kes demam denggi yang dilapurkan adalah rendah kerana ia tidak mengendahkan kes subklinikal dan kes di mana pesakit tidak hadir untuk rawatan perubatan. Kadar kematian disebabkan denggi oleh itu dianggarkan kurang daripada 1 dari 1000 kes.

Pencegahan

Pada masa kini tidak terdapat vaksin siap untuk demam denggi flavivirus.

Cara mencegah denggi yang utama adalah menghapuskan atau mengurangkan vektor nyamuk pembawa denggi. Langkah menghapuskan takungan air (seperti dalam bekas bunga) terbukti berkesan bagi mengawal penyakit bawaan nyamuk.

Penggunaan kelambu dan juga semburan penghalau serangga juga boleh membantu.

Mengenal pasti demam denggi

Demam denggi adalah sejenis penyakit berjangkit berbahaya yang disebabkan oleh virus denggi dan dibawa oleh nyamuk aedes.

Pada masa ini, tiada ubat khusus untuk merawat penyakit itu kecuali aktiviti pencegahan adalah amat penting.

Antara tanda-tanda demam denggi ialah:

  1. Demam kuat yang mengejut dan berterusan
  2. Bintik merah pada kulit
  3. Sakit teruk pada tulang-tulang, otot-otot, sendi-sendi, biji mata dan kepala
  4. Berdarah pada badan, hidung dan mulut
  5. Hilang selera makan
  6. Muntah-muntah
  7. Sakit perut

Bagaimana demam denggi berjangkit

  1. Nyamuk aedes membawa kuman deman denggi
  2. Seorang yang sihat digigit oleh nyamuk aedes
  3. Pesakit demam denggi mengandungi kuman denggi di dalam badannya.
  4. Nyamuk aedes menggigit pesakit denggi


Isnin, 12 Januari 2009

My InspiRaTioNs~~

"eh,ko x balik ke cuti nnti..?"hhmmm..tu soklan yg sll bergulir bile jumpe ngn kawan2 aku..bulan 2 nnti lps exm ade cuti sem slme 2 mggu..aku pon msih dlm dilema utk blk ke x..aku rase seakan2 akn mmberi beban kpd parent aku klau aku nk blk..yela,tiket flight lgi..erp..blnje tu ni..
hmm..mcm x bebaloi plk utk balik semggu lbh kuar blnje sebulan mkn aku kt cni..dh laa diorg byr sndiri yuran..aku nk mintk duit belanje pon dh tgagap2 ckp kt tepon..lagi laa klau nk mintk blk..hmm..
kembali kpd gmbr kt ats tu..tu gmbr abg aku yg sulung time dia gradute kt RCS Ireland..byk benda yg aku kagum ngn dia..seorg abg yg cool,macho,baik..dl dia blk sethn sekali je..tabah gak..walaupon jarak padang ngn msia hnye 1jam naik flight..tp aku pon nk rs abg aku rs..betapa kuat nye rindu tu..dan skrg dia telah bgelar Dr..yg penting skrg aku x nk menyusahkan parent aku..walaupon aku kdg2 terase dengki gak ngn dak2 yg sll balik..aku niat kan ape yg aku bt ni sbgai amal soleh dgn xnk menyusahkan parent aku..moga diterima..amin(^_^)

Ahad, 11 Januari 2009

indah nya bumi kita(^_^)

ni gmbr dpn umh aku..cantik kan..(^_^)

mereka dah lakukannya..kita..dah ke belom..??!

pemain ni,kanoute,seorg pemain kelab sepanyol..sevilla..merupakan pemain utama dlm tim tu..time game mggu lps dia ade jaringkn gol..mcm biase la lps golkn mesti ade celebration kan..dia selak jersey dia n tyg baju kt gmbr tu yg bertulis "Palestin" dlm byk bahse..dan tindakan tu mendpt denda..bukan saje kad kuning malah lps game tu dia didenda oleh persatuan bolasepak sepanyol kerna masuk kn unsur kepolitikan dlm bola..hhmmm..mungkin ade yg terfikir..ape faedah bt cm tu..?dh la xde efek..pastu kene dende lgi..korg penah dgr cite psl sekor burung pd zmn nabi ibrahim a.s..?mase nabi Ibrahim dibakar,burung tu ulang alik dari tmpat air ke nabi Ibrahim dgn mmbawa air dlm paruh dia..klau fikir gak,ade efek ke air sikit gile tu utk padam api yg marak gile..?hhmm..ade binatang lain gak yg tanye psl tu..yg mybe korg gak tertanye2 cmtu..ape burung tu jwb..?"atleast nnti time akhirat bile Allah tnye kt aku ape yg aku bt mase nabi Ibrahim dibkr?so aku bole jwb aku tlh bt ini...(lbh kurang la ayt dia)

hmmm...ni bermakne Allah lbh melihat tindakan kite dari melihat hasil dr tindakan kite..tp yg pasti tindakan kite tu pon msti yg usaha yg plg maksimum yg kite bole bt..balik psl kanoute ni..mybe dia fikir dgn bt cam tu..dia tlh menolong saudara seIslam dia..semoga usaha dia diberkati dan diterima..dia telah lakukan something..kita..??dah ke belom..??!

Jumaat, 9 Januari 2009

GivE PeaCe a ChaNCe ^_^




segala kekejaman telah terbentang sekian lama..menunggu saat nya utk kita bergerak melakukan perubahan.ayuh lakukan nya.kita mampu merubah nya..

Semut oh Semut..

nothing to say..Subhanallah..

Rabu, 7 Januari 2009

Kejam! Kejam! Kejam! Kejam!

gmbr yg menceritakan 1001 duka,penderitaan,kekejaman, org Islam..ini sbnrnya kita..umat Islam palestin menjadi wakil kpd kita dlm menanggung akibat kelalaian dan kealpaan kita semua..kita..bukan kamu,meraka,kalian,depa, tapi kita...

Selasa, 6 Januari 2009

Lebaran aidilAdha 1429H

gembira+kesyukuran+kesedihan+meraikan+menghayati=selamat aidiladha

Isnin, 5 Januari 2009

In ThE NaMe OF ALLAH


assalamualaikum kwn2..:) thnks sudi lawat blog ni..hakikat manusia diciptakan dengan kelebihan masing2 dan berbeza2.mungkin aku x dikurniakan kelebihan utk pandai berbicara.dan mungkin aku ade sket kelebihan dlm mengambil gambar.ngn mggunakn hanye kamera hp murah aku dan tanpa diedit gmbr2 yg diletakkn.dan gmbrkn menggmbrkn smthing yg bermakna utk aku..huhu.sila la nikmati ia sebaiknya.dan klau nk copy pon bole.silakan...